
Kumaş Türleri ve Özellikleri
Tekstil Kumaş İsimleri
Farklı kıyafet türlerinde kullanılmak üzere 20’den fazla tekstil kumaş çeşidi bulunuyor. İşte, giysilerde en sık kullanılan tekstil kumaşları ve isimleri:
- Deri
- Bambu
- Yün
- İpek
- Likralı kumaş
- Pamuk
- Keten
- Modal
- Polyester
- Visko
- Akrilik
- Polyamid
- Merserize
- Tencel
- Rayon
- Süprem
- Kaşmir
- Saten
- Şifon
- Poplin
- Jersey
- Kaşkorse
- Kaşe
- Teknik kumaş
Tekstil Kumaş Çeşitleri ve Özellikleri
Kimi giysiler parlak ve hafif olurken, kimi giysiler ise yumuşak ve esnek oluyor. İşte bu farklılıklar tekstil kumaşlarının çeşitli özelliklere sahip olmasından kaynaklanıyor. Tekstil kumaş çeşitleri belirleyici özellikleriyle birlikte aşağıdaki gibi sıralanıyor:
- Deri: İnsan eliyle yapılan ilk kumaş olduğuna inanılan deri, zaman geçtikçe evrimleşiyor. Su direnci, yalıtım özellikleri ve lüks yumuşaklığı sayesinde deri, en çok tercih edilen tekstil kumaşları arasında yer alıyor.
- Bambu: Bambu kumaş hem dayanıklı hem de sürdürülebilir bir seçenek arayanlar için biçilmiş kaftan. Hafif yapısıyla ön plana çıkan bu kumaş türünün üretiminde üstelik herhangi bir kimyasala da yer verilmiyor.
- Yün: En dayanıklı liflerden üretilen yün kışın sıcak, yazın serin tutan bir kumaş olup nefes alma özelliğine sahip. Yenilenebilir ve son derece dirençli olan bu tekstil kumaş çeşidi, neredeyse ömür boyu dayanabiliyor.
- İpek: Tüm tekstil kumaşları arasında en lüksü hiç şüphesiz ki ipek. Bu kumaş türü pürüzsüz, nefes alabilir ve hafif yapısıyla diğerlerinden ayrılıyor. İpek böceği kozalarından elde edilen bu kumaşın ayrıca vegan türleri de bulunuyor.
- Likralı kumaş: Sentetik elastik bir kumaş türü olan likralı kumaş, iç giyim ürünlerinden gömlek gibi giysilere kadar geniş bir alanda kullanılıyor. Likralı kumaş, esnekliğinin yanında su emiciliği ve pürüzsüz yüzeyiyle de sıklıkla tercih sebebi oluyor.
- Pamuk: Kumaş türleri denince ilk sırada genellikle zamansız bir klasik olan pamuk yer alıyor. Doğal bir lif olan pamuk yetiştirilip iplik haline getirildikten sonra dolaplarımızda gördüğümüz forma dönüşüyor. Çok yönlü bir kumaş olan pamuk yumuşak, cilt dostu, nem emici ve nefes alabilir yapısıyla özellikle de günlük giyim ve ev giyimi için vazgeçilmez bir tercih oluyor.
- Keten: Kolay işlenebilen bir kumaş türü olan keten, bu isme sahip olan bitkinin sapından elde ediliyor. Pamuktan daha dayanıklı olan bu kumaş türü yüksek sıcaklık derecelerinde dahi vücudun görece serin kalmasını sağlayabiliyor.
- Modal: Yüksek su tutma kapasitesine sahip olan modal kumaşlar vücudu terletmeden serinlik sağlıyor. Yıpranmaya karşı da son derece dayanıklı olan bu tür, aynı zamanda yenilenebilir özelliğiyle de öne çıkıyor. Modal, kayın ağacı liflerinden elde edildiği için aynı zamanda doğal kumaş türleri arasında yer alıyor.
- Polyester: Polyester, pürüzsüz yapısı ve kolay kolay leke tutmamasıyla sıklıkla tercih edilen bir sentetik kumaş türü. Tekstilde en popüler kumaşlardan biri olan polyesterde genellikle kırışma da olmuyor.
- Visko: Visko kumaş türü de tıpkı pamuk gibi doğal bir lif olan selülozdan üretiliyor. Yumuşaklığı, rahat kullanımı ve renk dayanıklılığıyla visko kumaşlar moda endüstrisinde yaygın olarak kullanılıyor.
- Akrilik: Sentetik bir kumaş olan akriliğin en iyi özellikleri esneklik, yumuşaklık ve lekelere karşı direnç olarak sıralanabilir. Akrilik aynı zamanda yüksek oranda ısı tutma özelliği de taşıyor.
- Polyamid: Polyamid de sentetik kumaş kategorisinde yer alan popüler seçeneklerden biri. Pek çok kıyafette yer alan bu kumaş türü yünle karışık olarak takım elbise üretiminde de kullanılıyor.
- Merserize: Pamuk liflerinin işlenmesi sonucu elde edilen kumaş türü merserize adını alıyor. Merserize kumaş hafifliği ve yumuşaklığının yanında parlak görünümüyle de tercih sebebi oluyor.
- Tencel: Sürdürülebilir bir kumaş türü olan tencel, ağaç yongalarından alınan selülozdan elde ediliyor. Yumuşak ve dökümlü yapısıyla bu kumaş türü, çoğunlukla günlük giyimde ve ev giyiminde tercih edilmekte olup son derece rahat bir kullanım sunuyor.
- Rayon: Suni ipek olarak da bilinen rayon hem dayanıklı hem de hafif bir yapıya sahip. Pamuk ile benzer özellikler taşıyan rayon kumaş, aynı şekilde nem tutma kapasitesiyle öne çıkıyor.
- Süprem: Örme bir kumaş türü olan süprem yün, sentetik lif ve pamuk karışımından elde ediliyor. Süprem kumaş da tekstil endüstrisinde yaygın bir şekilde kullanılıyor.
- Kaşmir: Yün kumaş türlerinden biri olan kaşmir yumuşak, sıcak ve mükemmel yalıtım sağlayan bir dokuya sahip olma özelliğiyle biliniyor. İnce ve narin bir kumaş türü olan kaşmir ilk dokunuşta çoğunlukla ipek zannediliyor.
- Saten: Bir yüzü yarı mat, diğer yüzü ise son derece parlak olan saten kumaşlar genellikle ipek ve polyester karışımından üretiliyor. Pürüzsüzlüğü ve lüks dokusuyla saten de kaliteli kumaşlar listesinde yer alıyor. Ancak giyim sektöründe tamamen polyester ipliklerden üretilmiş saten kumaş türlerine de sıkça rastlanıyor.
- Teknik kumaş: Teknik kumaşlar su veya rüzgar geçirmemezlik gibi spesifik özellikler taşıyan karma bir tür olarak karşımıza çıkıyor. Bu kumaş çeşitlerine moda dünyasında genellikle mont, mevsimlik ceket ve pantolon çeşitlerinin içeriğinde rastlanıyor.